Translate

понедељак, 25. новембар 2013.

Sitni posni kolači - 16 vrsta

Jako volim da pravim sitne kolače a najviše se radujem ovima jer ih spremam za moju krsnu slavu Sv. Nikola.Radujem se spremanju slave jer za mene je ona svetinja i nešto najlepše što slavimo pored Božića i Uskrsa.Svaki kolač koji napravim je priča ukusa za sebe.Svi oni su na svoj način lepi što za oko , što za usta , deca im se raduju a stariji ih baš nešto i ne zaobilaze.Kolači su kruna svakog slavlja i bez njih slave ne prolaze.

 1.Jadro oblanda sa suvim smokvama
2.Rozen štanglice
3. Kuglice od keksa i čokolade
4.Kolumbove kuglice
5.Maruš pita
6.Rozen karamela
7.Bonžita
8.Šarena oblanda
9.Jafa šnite
10.Bajadera
11.Višnje u čokoladi
12.Šumska tajna
13.Sladoledići
14.Medene praline
15.Rolat od ratluka
16.Trouglovi od susama

Jadro oblanda sa suvim smokvama

Sastojci :

500 gr suvih smokvi
 200 gr suvog grožđa
 400 gr šećera
2 dl vode
 250 gr mlevenih oraha
250 gr šećera u prahu
250 gr margarina
 4 lista oblandi

Suve smokve i grožđe samleti na mašini za meso.Šećer i vodu ušpinovati pa skloniti sa šporeta i umešati mleveno suvo voće, promešati , dodati mlevene orahe pa podeliti na dva jednaka dela i svaki deo staviti između dva lista oblande.Penasto umutiti margarin i šećer u prahu pa staviti između dve filovane oblande.

Rozen štanglice

Sastojci :

4 korice za rozen tortu
 300 gr šećera
300 gr mlevenih oraha
 pola čaše vode
2 kašike džema od kajsije

Glazura :

2 šolje šećera u prahu
 5 kašike vrijuće vode
3 - 5 kapi ekstrata od jagode ili maline

Špinovati šećer i vodu , skloniti sa špšoreta i dodati orahe i džem od kajsije.Kada se malo prohladi filovati korice. Pomešati šećer u prahu i vodu pa mešati drvenom kašikom dok masa ne postane ujednačena i gusta , dodati ekstrat ,promešati i naneti na korice.Kada se kolač stegne seći na štanglice.



Kuglice od keksa i čokolade

Sastojci :

200 gr margarina
150 gr šećera u prahu
200 gr mlevenog keksa
4 kašike ruma
2 - 3 kašike marmelade od kajsije

Preliv :

100 gr čokolade
2 - 3 kašike ulja.

Margarin umutiti penasto sa šećerom u prahu , dodati keks i rum. Sve lepo sjediniti i praviti kuglice.Zagrejati marmeladu i svaku kuglicu  njome premazati i ostaviti da se osuši.Rastopiti čokoladu sa uljem pa svaku kuglicu umočiti u nju i ostaviti da se stegne.Kada se čokolada stegne kuglice staviti u papirne šeširiće .


Kolumbove kuglice

Sastojci :

250 gr šećera
150 gr margarina
5 kašika kakaa
200 gr mlevenog keksa
200 gr kokosa
1,5 dl vode

Ušpinovati šećer i vodu pa dodati margarin i kakao pa mešati da se sve otopi .Skloniti sa šporeta .Dodati keks i kokos , praviti kuglice i uvaljati ih u kokos.


Maruš pita

Sastojci za kore :

300 gr brašna
150 gr šećera u prahu
1 šoljica od kafe ulja
1 kesica praška za pecivo
kisela voda po potrebi

Fil :

300 gr šećera
2 kašike marmelade od kajsije
pola čaše vode
300 gr mlevenog keksa

Glazura:

150 gr šećera u prahu
1 kašika vrele vode
1 kašika ruma


Pomešati brašno, prašak za pecivo i šećer u prahu .dodati ulje i zamesiti sa kiselom vodom. Testo podeliti na četiri jednaka dela .Svaki deo rastanjiti što tanje u četvrtastu koru i peći na 180 stepeni pazeći da korice ne izgore.
Pečene korice kada  se ohlade   biće tvrde ali prilikom filovanja i 2 -3 dana dok odstoje opustiće se i biti meke.
Šećer i vodu špinovati dok se ne pojave mehurići , skloniti sa šporeta i umešati keks i marmeladu.Ostaviti da se malo ohladi , ne skroz , i filovati kore.
Šećer u prahu pomešati sa vrelom vodom ,drvenom kašikom mutiti dok se ne dobije gusta i ujednačena masa. Dodati rum , promešati i naneti na pitu.


Rozen karamela


Sastojci :

400 gr šećera
500 ml vode
250 gr margarina
100 gr čokolade
300 gr mlevenog keksa
pakovanje kora za rozen tortu

Glazura :
200 gr bele čokolade
2 - 3 kašike ulja

Karamelisati šećer ( zagoreti šećer do boje meda ) ,sipati vodu i nastaviti sa kuvanjem dok se šećer ne otopi. Margarin i čokoladu  iseći na kockice i staviti u karamel i mešati da se sve otopi i lepo sjedini pa skloniti šerpu sa šporeta i umešati keks.Rozen korice filovati vrućim vilom ,zadnju ostaviti nenafilovanu.
Pripremiti glazuru : čokoladu i margarin otopiti na tihoj vatri i glazirati koru.


Bonžita

Sastojci :

8 kašike meda
100 gr šećera u prahu
100 gr čokolade
250 gr margarina
200 gr pečenog susama
100 gr seckanih oraha
250 gr čar na dar ( kakao flips )

U dublju šerpu sastaviti med i šećer u prahu pa mešati na tihoj vatri da se sve otopi.Dodati čokoladu i margarin i kada se i to otopi i sjedini sa medom ,umešati susam , orahe i čar na dar.Pustiti da jedno dva - tri ključa provri , skloniti sa šporeta i izručiti u pleh .Po želji preliti sa glazurom od 100 gr otopljene čokolade i malo ulja.


Šarena oblanda

Sastojci :

2 lista oblande
marmelada od kajsije
350 - 400 gr celog keksa

Fil :

250 gr šećera
2 dl vode
250 gr margarina
2 kašike kakaa
150 gr mlevenih oraha
150 gr mlevenog keksa

Oba lista oblande namazati marmeladom i poređati ceo keks.
Ušpinovati vodu i šećer , umešati kakao i margarin.Mešati da se sve otopi i sjedini pa dodati orahe i keks.
Na jedan list oblande naneti fil pa preko njega staviti drugi list oblande tako da ceo keks bude do fila.Ostaviti da kolač stegne i seći na štanglice.


Jafa šnite

Sastojci :
Kore :

300 gr brašna
150 gr šećera u prahu
1 kafena šoljica ulja
1 kesica praška za pecivo
kisela voda po potrebi

Fil :

300 gr šećera
1/2 čaše vode
300 gr mlevenog keksa
1 rendana zaleđena pomorandža

Glazura :

150 gr čokolade
2-3 kašike ulja


Sastaviti brašno , šećer u prahu , prašak za pecivo i ulje pa sve zamesiti sa kiselom vodom da se dobije glatka masa.Testo podeliti na dva jednaka dela i svaki razvući što tanje i peći na 180 stepeni , vodeći računa da kore ne izgore.
Špinovati šećer i vodu pa skloniti sa ringle , umešati mleveni keks i rendanu pomorandžu .Ostaviti da se malo prohladi pa filovati kore.
Otopiti čokoladu sa uljem i preliti preko kolača.
Kolač seći sutradan , pošto će korice kada odstoje da budu mekše i lepo će se seći.


Bajadera

Sastojci :

600 gr šećera
16 kašika vode
250 gr margarina
300 gr mlevenog keksa
300 gr mlevenih oraha
100 gr čokolade

Glazura :

100 gr čokolade
2 - 3 kašike ulja

Ušpinovati šećer i vodu, dodati margarin i kada se istopi umešati keks i orahe pa podeliti masu na dva jednaka dela .U jedan deo staviti čokoladu i mešati da se istopi.Od prvog svetlog dela napraviti dva pa jedan deo rasporediti na tacnu , potom staviti tamni deo , preko njega svetli i preliti glazurom.



Višnje u čokoladi

Sastojci :

200 gr čokolade
100 gr margarina
višnje iz slatka

Kuglice :

50 gr ratluka
malo prah šećera
malo kristal šećera za valjanje kuglica

Otopiti čokoladu sa 50 gr margarina ( ostaviti 2 kašike za fil ) i napuniti korpice do pola.Staviti po jednu jednu višnju i preliti je čokoladom.Ostaviti da se stegne.Od ratluka i prah šećera umesiti testo i praviti male kuglice pa uvaljati u kristal šećer.Ostatak margarina penasto umutiti , dodati ostavljene 2 kašike otopljene čokolade , napuniti špric za tortu i istiskivati po malo fila i na vrh staviti kuglicu od ratluka.


Šumska tajna

Sastojci :

1 pakovanje rafaelo kuglica od oblande
1 dl vode
150 gr šećera
125 gr margarina
150 gr mlevenog keksa
100 gr mlevenog lešnika
100 gr žele bombona

Glazura :

50 gr čokolade
2 - 3 kašike ulja

Ušpinovati šećer i vodu pa dodati margarin i mešati kako bi se otopio.Skloniti šerpu sa šporeta i u vruće umešati mleveni keks, mleveni lešnik i sitno seckane žele bombone.Sve lepo sjediniti ,napuniti oba lista rafaelo oblande i spojiti .Ostaviti da se stegne pa seći na kocke.
Otopiti čokoladu sa uljem pa svaki vrh rafaelo kocke umočiti u nju


Sladoledići

Sastojci :

1 list oblande
150 gr čokolade
100 gr sitno seckanih žele bombona
100 gr mlevenog badema

Oblandu omekšati nakvasenom krpom pa seći kvadratiće 5 x 5 cm i uvijati u male fišeke pa ostaviti da se malo prosuše.Otopiti čokoladu i puniti fišeke do pola , staviti žele bombone i ostaviti da se stegne.Svaki stegnuti kornet umočiti u otopljenu čokoladu pa uvaljati u badem.


Medene praline

Sastojci :

125 gr margarina
200 gr bele čokolade ili crne
3 kašike meda
50 gr suvih brusnica
50 gr suvog grožđa
50 gr badema
50 gr kornfleksa

Sastaviti margarin , med i čokoladu pa otopiti na tihoj vatri.Voće i kornfleks sitno iseckati.U silikonski kalup za praline ( ili papirne korpice ) , staviti po malo otopljene smese , naneti po malo seckanog voća i prekriti sa još malo otopljene smese.Ostaviti na hladnom da se praline stegnu.


Rolat od ratluka

Sastojci :

200 gr roze ratluka
200 gr šećera u prahu

Fil :

100 gr margarina
100 gr šećera u prahu
50 gr otopljene čokolade

Umesiti ratluk i šećer i oklagijom razvući u četvrtastu koru.Penasto umutiti margarin i šećer , dodati otopljenu čokoladu , sve dobro sjediniti i premazati koru.Urolati i uvaljati u kristal šećer.



Trouglovi od susama

Sastojci :

300 gr pečenog susama
400 gr belog ratluka ( vanila )
200 gr šećera u prahu
200 gr čokolade

Umesiti ratluk sa šećerom u prahu , dodati susam i čokoladu i sve dobro umesiti pa staviti u trouglast kalup da se stegne.


6 коментара:

  1. jedan od ovih kolačića bi mogao da učestvuje u takmičenju
    http://domacicazavas.blogspot.com/2014/06/cokoladni-vikend-takmicenje-u-hrvatskoj.html
    pozdrav :)

    ОдговориИзбриши
  2. Kada bude bilo takmicenje obavesti me , mozda vam se i prikljucim pa da se lepo druzimo.

    ОдговориИзбриши
  3. mene zanima jel trebam celu pomorandzu zalediti ili?? ne razumem. hvala na odg.

    ОдговориИзбриши
  4. Jeste da nisam iskusna u pravljenju kolaca,ali do sada sam sve sto pronadjem uspevala i da napravim.Visnje u cokoladi bih rado pravila,ali meni ovde nista nije jasno,recept mi je totalno konfuzan, pa bih zamolila ne
    ku iskusnu domacicu,ako bi mogla da mi pojasni recept.Hvala

    ОдговориИзбриши