Translate

петак, 29. новембар 2013.

Slatka pirinač torta sa kajsijama

Sutlijaš je omiljena poslastica većine.Ovaj slatkiš vraća me u detinjstvo kada su se sutlijaši spremali na vodi i ponekad na mleku .Sećam se dana kada je napolju padao sneg , majke pored šporeta koja kuva sutlijaš i sipa ga u manje posudice i posipa cimetom.Tih dana kuća je mirisala na mleko i cimet a moj brat i ja smo upijali ove mirise i čuvali  u onom dalekom kutku naših uspomena.Sve su to lepa sećanja na detinjstvo koje je bilo bezbrižno i uljuljkano u toplinu doma.

Sastojci :

100 gr pirinča
1,2 l mleka
1 kesica vanilin šećera
prstohvat soli
150 gr šećera
1 kesica pudinga sa ukusom vanile
200 gr šlaga
4 kesice ( od 10 g ) želatina
kajsije iz kompota

U dublju posudu sastaviti 1 l mleka , pirinač , vanilin šećer i so pa kuvati dok pirinač ne omekša.Kada je pirinač gotov dodati šećer i skloniti sa šporeta da se ohladi.U 2 dl mleka skuvati predhodno rastvoreni puding .Skloniti sa šporeta i malo prohladiti pa dodati u pirinač.Želatin potopiti sa malo vode pa ostaviti da nabubri, i onda ga malo zagrejati koliko da se otopi ne da proključa , sastaviti sa pirinčom i pudingom  i dodati predhodno umućeni šlag.Sve dobro sjediniti .U kalup za kuglof poređati kajsije iz kompota pa preko njih naneti pirinač.

.Ostaviti u frižideru da se dobro ohladi i  stegne .


Нема коментара:

Постави коментар